GVO en HVO » Toelichting programma

Toelichting programma

sectordag 19 mei 2017

‘Vier de toekomst!’

Locatie: Leerhotel Het Klooster, Daam Fockemalaan 10, 3818 KG Amersfoort

Download Toelichting bij programma en workshops

Ochtendprogramma

Van 10 tot 12 uur staan we er op een feestelijke manier bij stil dat zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer hebben toegestemd in een structurele bekostiging voor docenten GVO en HVO. Jurn de Vries, Loes Ypma en Nico Stuij krijgen kort het woord om te vertellen over hun werk voor de lobby voor structurele bekostiging voor docenten GVO en HVO. Daaromheen creëren we een feestelijke sfeer met verassingen en leuke werkvormen.

Middagprogramma

Het middaggedeelte wordt gevuld met één workshopronde. De workshops staan in het teken van de toekomst van GVO en HVO. De deelnemers worden uitgedaagd om op culturele en creatieve wijze te brainstormen over de toekomst van de sector GVO en HVO. Mits de workshop hiervoor geschikt is, worden de producten van de workshops aan het einde van de dag tentoongesteld bij de ‘toekomsttentoonstelling’ bij de borrel.

Overzicht workshops

Workshop 1: De kracht van verhalen

Workshop 2: De kracht van verbeelding

Workshop 3: Zin in Spel?!

Workshop 4: Levensbeschouwing in beeld!

Workshop 5: De kracht van het lichaam

Workshop 6: Bodyclapping

Workshop 7: Islamitische geometrische patronen

Workshop 8: Wie kan er in de toekomst kijken? Workshop drama

Workshop 9: Waardenlogo’s

 

Workshop 1: De kracht van verhalen

Peter Vermaat

In deze workshop met interactieve momenten vertelt Peter Vermaat veel verhalen. Daarnaast geeft hij korte toelichtingen, waarin hij ingaat op de betekenis van verhalen voor het levensbeschouwelijk leerproces, op de didactische, psychologische en eventueel therapeutische werking ervan én op de relatie die verhalen hebben met het filosofische denken. Hij wisselt zijn verhalen af met enkele gedichten en geeft tips hoe je verhalen in de klas kunt inzetten en zelf zou kunnen vertellen.

Peter Vermaat is dichter-verteller en theatermaker. Hij heeft decennia lang les gegeven in de didactiek van het levensbeschouwelijk onderwijs aan hbo-instellingen in Leeuwarden en aan de Universiteit van Groningen.

Workshop 2: De kracht van verbeelding

Rachel Levi, het Huis van Verbeelding

Wist je dat je hersenen vooral visuele informatie onthouden? Van alle informatie die je leest of hoort, gaat het grootste deel verloren. Beelden slaan je hersenen het snelste op. Daarom is het goed om de kracht van beelden te gebruiken. Bijvoorbeeld in het onderwijs, maar ook in samenwerking en visieontwikkeling. Met een gezamenlijk beeld voor ogen kun je beter koers houden. In deze workshop ga je vooral veel doen. Ik leer je het visueel alfabet, en reik je handige tips aan om de wereld eenvoudiger te maken met duidelijke plaatjes. En ja, je gaat tekenen! Kan ik dat? Ja, dat kun je! Daarna gaan we aan de slag. We schetsen een beeld van de toekomst van jullie vak. Hebben we allemaal wel hetzelfde beeld voor ogen? Of ontstaat er een lappendeken van mogelijkheden? Beide opties zijn waardevol om te onderzoeken. Een ding is zeker: na deze stoomcursus visueel werken is jouw kijk op de wereld nooit meer hetzelfde!

Rachel Levi is zakelijk tekenaar en storyteller.


Workshop 3: Zin in Spel?!

Saskia Heusèrr, Centrum Humanistische Vorming

In deze workshop zijn zo’n 75 spellen te vinden, die allemaal in de GVO/HVO-les gebruikt kunnen worden. Natuurlijk gaan we een aantal van deze spellen doen! In de tweede helft van de workshop staan we kort stil bij het eigene van spel en de meerwaarde ervan voor de GVO/HVO-les. Daarna werken we in kleine groepjes aan het ontwerp van een nieuw spel, waarin je met de leerlingen het thema toekomst onderzoekt. Er is volop materiaal aanwezig, zodat de toekomstspellen concreet vorm krijgen.

Saskia Heusèrr is senior onderwijskundig medewerker bij Centrum Humanistische Vorming.

Workshop 4: Levensbeschouwing in beeld!

Evelien Geerdink

In deze workshop kijken we vooruit. Dit gaan we doen met ‘nieuwe’ digitale technieken, waar onze leerlingen veelal vaardiger in zijn. We verkennen de mogelijkheden om levensbeschouwing op een moderne manier in beeld te brengen. Het thema sluit aan bij de sectordag en gaat over de toekomst van ons vak. We werken in duo’s een verhaal uit en gaan het verhaal vervolgens in scène zetten. Dit leggen we vast in een kort animatiefilmpje. Wie weet lukt het ons ook nog om het filmpje te delen aan het einde van de dag! Je neemt praktische kennis mee naar huis over het gebruik van digitale middelen in je les.

Evelien Geerdink is vakdocent HVO en vormgeefster.

Workshop 5: De kracht van het lichaam

Annemarie Labinjo-van der Meulen, eigenaar 1stMove

Hoe kun je positieve energie creëren voor de toekomst? In deze workshop staat het creëren van energie voorop. Dat begint bij ademhalen. Door effectieve tools aangereikt te krijgen, ben je na de workshop in staat deze zelf in praktijk te brengen. Naast praktische tips komen ook 6 universele basisbehoeften van de mens aan bod. Hierdoor kun je op het gebied van jouw professie ervaren hoe dit een onderdeel is van jouw identiteit. Door tijdens dit proces informatie te delen kun je elkaar inspireren. Het leukste is om dit allemaal te vertalen naar beweging en het lichaam te laten spreken. Ervaar de kracht van het lichaam, creëer positieve energie en stimuleer elkaar voor de toekomst!

Annemarie Labinjo-van der Meulen, eigenaar van 1stMove waar persoonlijke ontwikkeling en lichaamswerk centraal staan, dansdocent Dance for Health en educatie docent Scapino Ballet Rotterdam.

Workshop 6: Bodyclapping

Docent van Antoni Wanders Entertainment

Samen muziek maken was nog nooit zo leuk met een groep als bij de workshop Bodyclapping! Tijdens deze workshop leer je je eigen lichaam als instrument te gebruiken. Door middel van klappen, stampen en leren tellen op het ritme van de muziek bepaal je het ritme van de dans. Door het ritme van klappen en stampen in combinatie met dansen gaat iedereen gegarandeerd swingend naar huis.

Bij AW Entertainment kun je terecht voor verschillende workshops, cursussen en entertainment voor welk gezelschap dan ook. Bij alle activiteiten staan persoonlijke vooruitgang, gezond bewegen en vooral plezier centraal.

Workshop 7: Islamitische geometrische patronen

Fatima Spalburg, Salaam Art

We leven in een samenleving waarvan mensen met een islamitische achtergrond al vele generaties deel uitmaken. Deze diversiteit kan de samenleving verrijken en mensen verbinden. Salaam Art doet dit op het gebied van kunst en cultuur. In het kader van het thema ‘Vier de toekomst’ geeft Salaam Art de workshop islamitische geometrische patronen maken. In deze workshop worden de beginselen van islamitische geometrische patronen maken uitgelegd. Er komen verschillende werkvormen aan de orde. Ook zullen de deelnemers een werkstuk maken. De gemaakte werkstukken worden samengevoegd tot een gemeenschappelijk verbindend kunstwerk.

Salaam art wil verbindingen leggen tussen cultuureducatie, sociale vaardigheden en de identiteit op scholen, zodat kinderen daadwerkelijk begrijpen en toepassen wat ze leren in hun dagelijks leven.

Workshop 8: Wie kan er in de toekomst kijken?

Workshop drama – Richt Bouma

Drama biedt de mogelijkheid om te ervaren hoe iets voor jou is, zonder dat je echt in die situatie zit. In de veiligheid van de les en binnen de kaders die de oefeningen bieden, kun je experimenteren zonder dat het direct gevolgen heeft voor de werkelijkheid. Met een aantal vertrouwensoefeningen onderzoeken we in hoeverre we ons over willen geven aan wat de toekomst brengt, en waarin we zelf de leiding willen nemen. Met een ludieke theatersportoefening formuleren we vervolgens diepzinnige, verwarrende en soms rake antwoorden op onze vragen over de toekomst van het vormingsonderwijs. In de workshop worden drama-oefeningen aangeboden die je direct kunt toepassen in de klas.

Richt Bouma is HVO-docent en dramatherapeute.

Workshop 9: Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Ibeline Polak, Centrum Humanistische Vorming

In deze workshop ontwerp je je eigen waardenlogo. Vragen die centraal staan zijn: Wat vind je het belangrijkste in je werk? Welke waarde verkies je boven een andere, en waarom? Hoe zou je deze waarden vormgeven? Met deze creatieve werkvorm ga je nader in op waarden die voor jou belangrijk zijn. Je ontwerpt een hiërarchie: is er één waarde het allerbelangrijkste? Of zijn ze allemaal even belangrijk? Is de één een voorwaarde voor de ander? Vervolgens ga je kleuren en vormen geven aan deze waarden en ontwerp je een eigen waardenlogo. Vaak zijn dingen die we echt van belang vinden en die ons aan het hart gaan, moeilijk uit te drukken in woorden. Kunst biedt de mogelijkheid om hier op een andere manier uitdrukking aan te geven. In een speeddate ga je in gesprek met collega’s over hun belangrijkste waarden en ontdek je waar overeenkomsten en verschillen zitten. De waardenlogo’s worden na afloop van de workshop bij de centrale afsluiting tentoongesteld.

Ibeline Polak is senior onderwijskundig medewerker bij Centrum Humanistische Vorming.

Plenaire afronding en Toast op de Toekomst!

Aan het einde van de dag presenteren we de ‘oogst van de dag’ en toasten we gezamenlijk op onze toekomst!

Toekomsttentoonstelling en borrel

Tijdens de borrel worden de resultaten van de workshops tentoongesteld in de gangen in een heuse ‘toekomsttentoonstelling’.


Terug naar boven